Vukašin Obradović počeo štrajk glađu – Protest ispred Vlade Srbije (FOTO)

0

Direktor i glavni i odgovorni urednik Vranjskih Vukašin Obradović zaključao se danas u prostorije tog lista u centru Vranja, pošto je prethodno saopštio da počinje štrajk glađu. Novine Vranjske u štampanom i elektronskom izdanju, kao i portal Vranjske, od 18. septembra ne postoje. a, Vukašin Obradović, vlasnik Vranjskih je ovu odluku doneo zbog finansijskih i političkih pritisaka.

Novinari iz Vranja se okupljaju ispred redakcije, a sve je veći i broj građana. Obradović je štrajk glađu počeo zbog gašenja Vranjskih sa ciljem da, kako je naveo u otvorenom pismu, skrene pažnju „novinarima i novinarkama, ali i svim građanima na sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodi u poslednjih tridesetak godina“. Pre nego što se zaključao u prostorije Vranjskih, on je zamolio kolege da izađu, naglašavajući da je to „njegova borba“ i njegov lični čin.

 

U toku je protest ispred Vlade Republike Srbije poz nazivom „Stojim uz Vranjske“

Opširnije sa protesta: „Srbijom vlada medijski mrak“ na  Insajder.net

Udruženja: Nova faza gušenja medijskih sloboda i zastrašivanja novinara

Novinarska i medijska udruženja danas su u saopštenju upozorila građane i međunarodne institucije da je ’’vlast u Srbiji ušla u novu, brutalnu fazu gušenja medijskih sloboda i zastrašivanja novinara, sa ciljem da u potpunosti onemogući kontrolnu ulogu medija i slomi bilo kakav slobodni kritički glas’’.

Saopštenje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija onlajn medija, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i Asocijacija Lokal pres.

Udruženja su ukazala da se u samo dva dana desilo nekoliko više nego zabrinjavajućih dogadjaja: portal KRIK i njegov urednik Stevan Dojčinović izloženi su napadu vladajućeg Pokreta socijalista i pojedinih medija zbog objavljivanja istraživačkih priloga o stanu ministra odbrane Aleksandra Vulina; ugašen je jedan od najznačajnijih lokalnih medija, nedeljnik Vranjske, a njen vlasnik i urednik Vukašin Obradović započeo je štrajk glađu, a novinarke Antonela Riha, Nataša Mijušković i Jelena Obućina ’’brutalna su meta današnjeg „Informera“, koji ih naziva „žutim RTS licemerkama“ i praktično poziva na obračun sa njima’’.

„Iako na prvi pogled različiti, ovi dogašaji imaju nedvosmisleno jasan zajednički sadržilac, a to je vlast koja je u obračun sa nepodobnim medijima i novinarima upregla sve državne institucije i sebi bliske medije, kao i nepostojanje adekvatne reakcije građana, domaćih i međunarodnih organizacija na konstantne pritiske na medijske slobode“, ocenila su udruženja.

Ova uduženja pozivaju građane i organizacije civilnog društva da se u većoj meri uključe u borbu za medijske slobode i slobodu izražavanja, jer to, kako je ocenjeno, nije samo pitanje koje se tiče samo medijskih profesionalaca, već preduslov bilo kakvog demokratskog procesa i zaštite ljudskih prava.

„Pozivamo i međunarodne organizacije da prestanu da ignorišu veoma ozbiljne probleme koje novinari i mediji u Srbiji imaju, i aktivnije se uključe u zaštitu demokratskih vrednosti za koje se zalažu“, zaključeno je u saopštenju.

Pritisci

Poreska i druge inspekcije  nedeljama su boravile u Vranjskim, a kompanija koja izdaje nedeljnik mora u stečaj. Sredinom jula, redakcija nedeljnika Vranjske je objavila da bi mogla da bude iseljena iz kancelarija u kojima je već 15 godina, pošto ih je vlasnik prostorija PIO fond tužio zbog neizmirenih kirija, a tužbom traži i da se isele. Redakcija Vranjskih u zvaničnom saopštenju tvrdi da su u trenutku podnošenja tužbe izmirili sva dugovanja prema Fondu PIO. U saopštenju se navodi i da tužba PIO Fond-a samo poslednji primer pritisaka kojima su ove novine izložene, kako se navodi, od kada je Srpska napredna stranke preuzela vlast u Vranju.

Nakon toga,  „Vranjske“ i „OK Radio“ su saopštili i da neće iskoristiti sredstva koja su im dodeljena na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja Grada Vranja za ovu godinu.Rešenjem, koje je potpisao gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, od 15 miliona dinara „Vranjskim“ je dodeljeno 150.000, a „OK Radiju“ ukupno 200.000 dinara.

Glavni i odgovorni urednik Vranjskih i nekadašnji predsednik NUNS-a Vukašin Obradović u izjavi za Insajder rekao je da je projektno finansiranje medija u Srbiji postao način finansiranja partijskih glasila, a da su nepravilnosti u radu komisija za dodeljivanje sredstava samo “deo folklora”.

Protest zbog raspodele sredstava vranjskim medijima tada su izrazila i udruženja novinara – Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija onlajn medija, Lokal pres i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Vranjske je ugasio sistem

Niko od predstavnika vlasti nije se oglasio povodom odluke urednika Vranjskih novina koje su izlazile 23 godine da stupi u štrajk glađu. Vukašin Obradović se na ovakav potez odlučio zato što je bio primoran da ugasi portal i novine.

Izostankom reakcije predstavnika vlasti, ministara u Vladi, pa i predsednika države zapravo je ogoljen sistem koji je građen godinama: u Srbiji mediji koji nisu bliski vlasti, koji objavljuju kritičke tekstove i otkrivaju zloupotrebe – jednostavno ne treba da postoje.

Vlasnik i urednik Vranjskih Vukašin Obradović započeo je štrajk glađu, jer je to bio jedini način da se obrati javnosti koja je nesvesna uslova u kojima mediji funkcionišu. To su uslovi u kojima je ovako ekstreman potez potreban da bi se sačuvalo osnovno profesionalno i lično dostojanstvo.

Ovo što se danas dešava u Vranju nije pitanje jednog medija, ovo nije ni privatna stvar jednog urednika, ovo je pitanje budućnosti novinarske profesije.

Reakcija vlasti je za sada izostala, a ukoliko predstavnici vlasti ne preduzmu ništa da ovakav sistem promene i da svim medijima omoguće normalne uslove za rad – to će značiti samo jedno, ali sada će i to biti i njihova zvanična poruka: u ovoj državi nema mesta za novinare koji svoj posao žele da rade na profesionalan i odgovoran način.

Sistem koji je napravljen tako da ne mogu da opstanu mediji koji nisu bliski vlasti – ne sme da pobedi.

Izvor: Insajder.net

Vranjske izlaze već 23 godine. Ukupno je do sada štampano 1.069 brojeva.

 

Podeli sa prijateljima

Leave A Reply

fifteen − nine =