STOP MEDIJSKOM MRAKU!

0

Više od 150 medija i nevladinih organizacija sutra u podne organizuju akciju „zamračenja medija i društvenih mreža“ u Srbiji. Portal Lucky Star Media pridružuje se akciji zamračenja medija i društvenih mreža u Srbiji – četvrtak, 28. septembar, u podne.Ovom kampanjom želimo da skrenemo pažnju javnosti na činjenicu da je sloboda medija u našoj zemlji na izdisaju i da moramo svi zajedno da se borimo da je sačuvamo. 

Više od 150 medija i nevladinih organizacija sutra u podne organizuju zajedničku akciju „zamračenja medija i društvenih mreža“ kojom žele da skrenu pažnju javnosti na to da je sloboda medija u Srbiji na izdisaju.

Članovi inicijative pozvali su medije, portale, veb strane organizacija, društvene mreže građana da u četvrtak, 28. septembra, u podne zamrače ekrane ili da tokom tog dana obeleže svoja štampana izdanja crnim znakom koji simbolizira, kako se navodi, „medijski mrak sa kojim se već godinama suočavamo u Srbiji“.

Direktan povod za akciju jeste gašenje Vranjskih (www.vranjske.rs), jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, zbog stalnih političkih pritisaka kojima više nisu mogli da se odupiru, naveli su organizatori.

„U samo jednom danu ugašene su ’Vranjske’, dogodili su se napadi na istraživačkog novinara KRIK od partije na vlasti, a novinarke su ponovo bile meta napada na naslovnoj strani lista ’Informer’“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da su gašenje „Vranjskih“ i štrajk glađu njihovog vlasnika i glavnog i odgovornog urednika Vukašina Obradovića „simboli situacije u kojoj se nalazi ogromna većina drugih nezavisnih medija u Srbiji, kao i sloboda medija u celini“.

Svi mediji, portali, veb stranice organizacija, društvene mreže građana i građanki koji se pridružuju ciljevima te inicijative, u podne će zamračiti ekrane ili tokom tog dana obeležiti svoja štampana izdanja crnim znakom koji simbolizuje medijski mrak.

Grupa je pozvala zainteresovane medije, organizacije i pojedince da se priključe zajedničkoj akciji putem mejla stojimuzvranjske@gmail.com.

Članovi inicijativne grupe su Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija medija, Asocijacija online medija, Beogradski centar za ljudska prava, Balkanska istraživačka novinarska mreža (BIRN), Biro za društvena istraživanja, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za praktičnu politiku, CRTA.

U akciji učestvuju i dnevni list „Danas“, Fondacija Slavko Ćuruvija, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Južne vesti, Komitet prava za ljudska prava (YUCOM), Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), Kuća ljudskih prava, Lokal Pres – Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija, Media i reform centar Niš.

Među pokretačima akcije su i nedeljnici „Kikindske“, „Novi magazin“ i „Vreme“, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Peščanik i Transparentnost Srbija.

Akciju organizuje grupa za slobodu medija kojoj se do sada priključilo 157 medija i organizacija, kao i nekoliko stotina pojedinaca.

PSG najavio podršku Grupi protiv medijskog mraka

Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je danas da snažno podržava Grupu protiv medijskog mraka „Za slobodu medija“, jer smatra da bez istinske slobode medija nema ni slobode izbora ni demokratije.

Taj pokret je podržao akciju koju će ta grupa sprovesti u četvrtak, 28. septembra, kada će svi mediji, portali, veb stranice i društvene mreže koje podržavaju ciljeve te inicijative, u podne zamračiti ekrane ili obeležiti svoja štampana izdranja crnim znakom, koji simbolizuje medijski mrak.

„Kako je PSG i ranije isticao, ono što je Aleksandar Vučić kao ministar informisanja započeo devedesetih godina, uništavanjem medija drakonskim kaznama, sada je praktično ostvario, stavivši sve medije pod sopstvenu kontrolu. Predsednik Vućić je glavni urednik gotovo svih medija u našoj zemlji, a svojom uređivačkom politikom kupio je ‘pravo na istinu'“, navodi se u saopštenju PSG.

Pokret je dodao da se zbog takve situacije u medijima danas u Srbiji ne može čuti prava istina i da građani nemaju pojma šta se zaista događa u zemlji.

„Informišu se preko društvenih mreža, po trgovima ili na ulici, što nije dobro i nije dovoljno, dok se u klasičnim medijima ne može čuti ni reč opravdane kritike na račun vladajućeg režima“, naveo je PSG.

ŠTA JE IDEJA?
Ideja je da u četvrtak, 28. septembra u podne što više medija u Srbiji na određeno vreme prekine program, emitujući poruke kampanje „STOP medijskom mraku!“.

Direktan povod za akciju jeste gašenje Vranjskih (www.vranjske.rs), jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, zbog stalnih političkih pritisaka kojima više nisu mogli da se odupiru.

Akcija je otvorena i za sve organizacije i građane i građanke, koji mogu učestvovati zamračenjem profila na društvenim mrežama.

DA LI ZNAMO DA NIŠTA NEĆEMO DA PROMENIMO?
Zapravo, mislimo da hoćemo – prvo da vidimo koliko nas ima i da to pokažemo onima koji ne žele da u Srbiji postoje slobodni mediji. Odatle počinjemo.

KO SMO MI UOPŠTE?
Akciju organizuje grupa za slobodu medija koju je pokrenulo 27 medija, novinarskih i medijskih udruženja i organizacija civilnog društva, i koju je do sada podržalo preko 130 drugih organizacija i mnogo više pojedinaca.

Kako sepridružiti akciji, opširnije pročitajte ovde.

STOP MEDIJSKOM MRAKU!

 

Podeli sa prijateljima

Leave A Reply

10 + seventeen =