Šer fondacija: Masovno nekontrolisano prikupljanje podataka o komunikaciji u Srbiji

0

Izvor: Insajder.net

Institucije civilnog i vojnog sistema bezbednosti Srbije, kao i drugi organi vlasti, godišnje ostvaruju više stotina hiljada pristupa podacima o komunikaciji građana, u netransparetnoj proceduri i često bez odgovarajuće kontrole obrade ličnih podataka, pokazala je danas objavljena analiza Šer (SHARE) fondacije.

Kako se navodi, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativnoj agenciji i Vojno-bezbednosnoj agenciji u tome pomažu domaće kompanije koje pružaju usluge mobilne telefonije i interneta, koje arbitrarno primenjuju važeće obaveze i samostalno procenjuju da li su zahtevi organa vlasti pravno osnovani.

„(Kompanija) Telenor u 2016. beleži gotovo 300.000 pristupa podacima o komunikaciji građana, koje javne i tajne službe u Srbiji ostvaruju samostalno. Trend rasta vidljiv je i u evidencijama državnih organa, pa je policija prošle godine uputila ukupno oko 97.000 zahteva za pristup zadržanim podacima, ili 20.000 zahteva više nego u 2014. godini“, navodi se u saopštenju Šer fondacije.

Opširnije na: https://insajder.net/sr/sajt/vazno/6604/%C5%A0er-fondacija-Masovno-nekontrolisano-prikupljanje-podataka-o-komunikaciji-u-Srbiji.htm

Podeli sa prijateljima

Leave A Reply

5 × one =