SAMOOBMANA, ILUZIJE, MANIPULACIJE ILI… KO JE KRIV?

0

Kada je čovek makar prosečno inteligentan on ne mora uvek da postavlja pitanja kako bi dobio odgovore. Svakako je lakše pitati, ali za to je potrebna hrabrost i to jedino ima smisla ukoliko pitanje postavljate osobi koja će vam dati istinit odgovor. U suprotnom, dovoljno je da pažljivo posmatra, sluša šta mu se govori, sticajem sretnih ili nesretnih okolnosti i “prisustvuje” nekim običnim dešavanjima. Na sve to, baš kao po Marfijevom zakonu, najčešće se desi i da na neke stvari jednostavno “naleti” i to je onda to.

Delići koji na prvi pogled deluju nepovezano u jednom trenutku se slože i pruže pravu sliku o svemu tj čovek dobije odgovore i na pitanja koja nije pomišljao da postavi. U većini slučajeva ta nova slika o događajima, ljudima, stvarima koje su se desile ili se dešavaju bude u suprotnosti sa onom slikom koju smo “uspostavili” u svojoj glavi, koju smo “negovali, odnosno idealizovali. I to nije ništa čudno, to mnogi od nas rade, svesno ili nesvesno.

Ali šta je “čudno”? Čudan je upravo taj trenutak kada “novu” sliku ugledamo “novim” očima. Tada “iluzija” koju smo negovali počinje da se povlači i ustupa mesto realnosti. To za posledicu ima gomilu pomešanih osećanja. Čovek bude zbunjen, teško mu je da prihvati jer sve deluje prilično zbunjujuče, javlja se razočaranje, neretko ljutnja ili tuga. Oseća se prevarenim i obmanutim iako je “obmanuo” samog sebe verujući silno u sopstvenu sliku bez obzira na mnoge znakove koji su ga upozoravali da nije sve baš tako ružičasto kako bi želeo da bude.

Kada prođe neko vreme, svi ti uzburkani osećaji počinju lagano da se sležu i onda se čovek nađe pred tri izbora:

  1. Da nastavi da neguje SVOJU sliku u svojoj glavi

(ok, nastaviš da se samoobanjujes, izbegneš teškoću suočavanja, ali čarolija će nestati kad tad!)

  1. Da prihvati novonastalu situaciju i da može da nastavi dalje

(ok, mi smo isti/iste, ne smeta nam da živimo u iluziji obmanjujući se – teraj dalje)

  1. Da shvati da ne može prihvatiti toliku iluziju i da ne može tako dalje

(ok, mi nemamo isti sistem vrednosti, ne možemo dalje, neće biti lako ali će proći)

Nastaviće se…

Sonja Kamenković

 

Podeli sa prijateljima

Leave A Reply

16 − ten =