Rekonstrukcija vodovoda Dušanovac – pumpna stanica Kusjak

0

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, Radmilo Nikolić, direktor proizvodnje kompanije Đerdap, Siniša Matović, direktor HE Đerdap 2 i Merlina Selenić, pomoćnica predsednika opštine Negotin, obišli su danas radove na rekonstrukciji vodovodne mreže na deonici Dušanovac – pumpna stanica Kusjak.

Pre tridesetak godina, Hidroelektrana „Đerdap“ Kladovo, izgradila je objekte za vodosnabdevanje „Barbaroš“ u Dušanovcu, koji obuhvataju kaptažu izvorišta Barbaroš, rezervoar vode na Kusjaku, rezervoar pitke vode za Negotin, razvodnu mrežu u Dušanovcu ukupne dužine 5.654 metra, cevovod za Negotin i ostali prateći objekti. Vodovodna mreža urađena je od azbestnih cevi s rokom trajanja do 30 godina. Zbog isteka roka za eksploataciju dolazilo je do čestih procurenja u sistemu, pa su u kompaniji Đerdap procenili da je neophodno da se deo cevi zameni novim.

„Primarno ovaj sistem je izgrađen s osnovnom namenom da se obezbedi snabdevanje vodom glavnog objekta HE „Đerdap 2“,odnosno za hlađenje generatora, gašenje požara na glavnom objektu i snabdevanje vodom za piće naselja Dušanovac. Ovo je prva etapa rekonstrukcije kojom je predviđena zamena oko dva kilometra cevi na relaciji Dušanovac – pumpna stanica Kusjak, novim plastičnim cevima koje će obezbediti funkcionisanje sistema u narednih 50 godina. Vrednost radova je 11.331. 670 dinara, bez pdv i ceo iznos je obezbedilo JP EPS Ogranak HE „Đerdap“.

Izvođač radova je firma „Poslovnost“ Niš.“ – istakao je Radmilo Nikolić, direktor za proizvodnju energije Ogranka HE „Đerdap“.

Svi objekti sistema sem razvodne mreže kroz selo Dušanovac, u vlasništvu su HE „Đerdap 2“, a „Barbaroš“ je jedno od izvorišta sa koga se pijaćom vodom snabdevaju i stanovnici Negotina.

„Pre svega se zahvaljujemo kompaniji Đerdap na njihovom razumevanju za naše lokalne probleme. Zamenom ovih cevi koristi će imati i HE Đerdap, ali i meštani Dušanovca i stanovnici Negotina, jer je ovaj izvor u sistemu gradskog vodovoda. Mi sa HE Đerdap imamo izvanrednu saradnju i planiramo još nekoliko zajedničkih projekata. Do kraja godine asfaltiraćemo kilometar puta od Mihajlovca prema Kusjaku, a razgovaramo i o projektima koje ćemo realizovati u narednim godinama.“ – izjavio je predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković.

Rekonstrukcija vodovodne mreže počela je 11. jula i predviđeno je da traje do 20 septembra. Radovi se izvode u vremenu kada je sa parcela, po kojim prolazi trasa vodovoda, skinuta letina, a kada se radovi završe parcele će se vratiti u prvobitnostanje, kako bi se nesmetano odvijali jesenji poljoprivredni radovi. EPS Ogranak HE „Đerdap“ je i na ovaj način pokazala da je društveno odgovorna kompanija i da je u svakom trenutku spremna za pomoć lokalnoj samoupravi. Planom je predviđena da se u narednim godinama uradi i rekonstrukcija ostatka vodovodne mreže u dužini od 6100 metara.

Izvor: negotin.rs

Podeli sa prijateljima

Leave A Reply

9 + 16 =