Oliver Ivanović za BIRN Srbija: Severom Kosova vlada Milan Radoičić (VIDEO)

0

U svom poslednjem intervjuu za BIRN, koji je dao u oktobru, Oliver Ivanović opisao je Milana Radoičića kao ključnu ličnost i pravog nosioca vlasti na severu Kosova. On je zamolio BIRN da ovaj deo intervjua ne objavljuje, plašeći se moguće odmazde.

Izvor: BIRN Srbija

Oliver Ivanović okarakterisao je Milana Radoičića, uterivača dugova i vlasnika kamiona bliskog vladajućoj stranci u Srbiji, kao ključnu figuru u zastrašujućem sistemu vlasti na severu Kosova.

Ivanović je, tokom neposrednog intervjua za koji postoje audio snimak i beleške, napomenuo da vlast na severu Kosova nije u rukama izabranih institucija, već u rukama “neformalnih centara moći”, i da je Radoičić povezan sa ovim neformalnim sistemom moći.

“Centar moći nije u zgradi opštine, nego zgrada opštine potpada pod ovaj drugi, neformani centar moći”, rekao je on.

“Predsednik je pomenuo Milana Radoičića što mene zabrinjava iskreno rečeno, strašno me zabrinjava da on uzima njega kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu”, dodao je Ivanović.

Ivanović je aludirao na Vučićeve reči pohvale izrečene u septembru na pres-konferenciji, kada je za Radoičića rekao da je jedan od pet ljudi koji “čuvaju“ Srbiju na Kosovu.

Iako je zamolio BIRN da ne objavljuje izjave o Radoičiću i neformalnim centrima moći, novinaru je ipak rekao da upamti Radoičićevo ime.

“Ne, ne, ne, neka ostane tu, zapamtite to, to ćete imati ime tu”, rekao je Ivanović, kada je novinar počeo da precrtava Radoičićevo ime u svom notesu.

Radoičić, koji je u posednjih nekoliko meseci dospeo u centar pažnje medija, održava bliske veze sa političkim elitama na Kosovu i u Srbiji, uključujući i veze sa Vučićem i sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem.

Radoičić, blizak saradnik kontroverznog biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića, je takođe poznat i srpskom pravosuđu koje je protiv njega vodilo nekoliko postupaka.

Radoičić je za ovaj tekst odbio razgovor s BIRN-om.

Ivanović je ubijen 16. januara u Mitrovici ispred sedišta svoje stranke.

Pre nego što je ubijen, nekoliko puta je izjavio da on i njegova porodica primaju pretnje, kao i da je zatražio pomoć, od Kosova, Srbije, ali i od drugih, međutim bez ikakvog rezultata.

Istraga o njegovom ubistvu još uvek traje i do sada nije bilo hapšenja osumnjičenih osoba.

Nema indikacija da Radoičić ima ikakve veze s ubistvom.

Političke veze na sve strane

Mesec dana nakon ubistva Ivanovića, Vučić je – i pored toga što je Radoičića prethodno opisao kao jednog od onih koji “čuvaju Kosovo” – za TV Hepi u februaru rekao da nikada nije razgovarao sa Radoičićem, ali da je možda prisustvovao nekom sastanku na kom je bio i Radoičić.

Presednik Srbije je dodao da Radoičić ima sopstveni biznis u Srbiji i severnom Kosovu i da zna da su Ivanović i Radoičić bili u sukobu nekoliko godina.

Nastavak teksta procitajte na: javno.rs

 

 

Podeli sa prijateljima

Leave A Reply

2 × three =