Održan drugi festival “Jelo i delo”

0

Narodna biblioteka “Dositej Novaković” u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Negotin i vinarijom “Matalj” i pod pokroviteljstvom opštine Negotin, organizovala je drugi festival “Jelo i delo”.

Drugi po redu festival ovog tipa u našem gradu, odvijao se i ove godine pod geslom “prava jela uz dobra dela”, a u dva dana o remek delima svetske i domaće književnosti, uz gastronomski dobar zalogaj i kapljicu, u restoranu “Stari fijaker”, govorili su Aleksandar Gatalica, naš poznati pisac, dobitnik NIN-ove nagrade, prevodilac sa starogrčkog i muzički kritičar i Aleksandar Jerkov, profesor srpske književnosti 20. veka, na Filološkom fakultetu u Beogradu i direktor Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Konceptom festivala predviđeno je da njiževna dela budu veoma poznata, jedno iz srpske književnosti, a drugo iz svetske, a obavezni sastojak recepta za jelo moralo je da bude negotinsko crveno vino. Tako je prve večeri festivala, Aleksandar Gatalica, govorio o književnom delu “Smrt u Veneciji”, Tomasa Mana i pripremao biftek u lionez sosu, dok je Aleksandar Jerkov, drugog dana, govorio o delu domaće književnosti, Sitničarnica „Kod Srećne ruke“, Gorana Petrovića i spremao lovački paprikaš sa crvenim vinom.

Prema rečima organizatora, osnovni ciljevi festivala postignuti su u potpunosti, a to su obogaćivanje kulturnog života zajednice, popularisanje knjige i književnosti, popularisanje vinske kulture i Krajinskog vinogorja, upotreba vina u gastronomiji, unapređenje turističke ponude opštine kroz popularizaciju turističkih kapaciteta i kulturna decentralizacija zemlje.

U promotivnoj sali na dečjem odeljenju Biblioteke, održan je i prateći program festivala, nazvan „Knjigohranilište“. U književnom matineu, na temu: „Sitničarnica srpske književnosti“, učestvovali su takođe Aleksandar Jerkov i Aleksandar Gatalica. U prijatnom razgovoru sa posetiocima, razmatrana je srpska književnost danas, njeni novi tokovi i razuđenost, kao i izdavačka produkcija. Posebno je bilo reči o vrednosnom kriterujumu, koji mora biti strožiji, kako se ne bi mešala komercijalna izdanja i knjige visokih umetničkih vrednosti, što dovodi u zabunu i kritičare i čitalačku javnost, odnosno teže je doći do dobrih knjiga u takvoj situaciji. Biblioteke, tj. biliotekari moraju da prepoznaju te razlike i u tom smislu da pruže valjane usluge čitaocima i korisnicima.

Realizaciju festivala pomogli su i vila „Delux“ i kompanija „Tekijanka“ koja je donirala sve potrebne namirnice za obe večeri festivala.

Izvor: negotin.rs

Podeli sa prijateljima

Leave A Reply

eleven − 4 =